SANAYİ SİCİL BELGESİ

Sayın Üyemiz,

6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu;

• 1. Maddesi; “Sanayi İşletmesi” tanımını yaparak (özetle) “Bir maddenin özelliklerini değiştirerek devamlı ve seri halde imalat yapan yerler ile madenlerin çıkarılıp işlendiği yerleri ve devamlı ve seri halinde tamirat yapan müesseseler ile elektrik veya sair enerji istihsal eden santraller, gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerleri” ni Sanayi İşletmesi olarak belirlemiştir.
  • 2. Maddesi; Yeni açılan sanayi iletmelerinin, faaliyet başlangıç tarihinden itibaren iki ay içinde Bakanlık Sanayi Siciline kayıt olmak üzere başvuruda bulunmalarını zorunlu kılmaktadır.
  • 9.maddesi; Yasal süre içinde başvuruda bulunmayan sanayi işletmelerine idari para cezası uygulanacağını bildirmektedir.

Bununla beraber;

6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 2 Ağustos 2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun ikinci maddesi ile 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununa geçici madde eklenmiştir.

Söz konusu geçici madde ile; “Faaliyette olup olmadığına bakılmaksızın sanayi işletmelerinden sanayi siciline kayıt olmayanlardan 31/12/2014 tarihine kadar kayıt işlemini tamamlayanlar hakkında bu Kanunun 9 uncu maddesi gereği sanayi siciline tescil ettirmeyenler için öngörülen idari para cezası uygulanmaz.” hükmü getirilmiştir.

Bu itibarla;

• 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu’nun 1. maddesinde tanımlanan “Sanayi İşletmesi” niteliklerini taşımakla birlikte, henüz Bakanlık Sanayi Siciline kayıt olmamış bulunan işletmelerin yukarıda bahsedilen cezai muafiyet fırsatını değerlendirerek 31.12.2014 tarihine kadar Bakanlık Sanayi Sicili’ne kayıt olma yükümlülüklerini yerine getirmeleri,
  • Odamıza yeni üye olacak veya yürüteceği faaliyet gereği Kapasite Raporu çıkartacak olan işletmelerin faaliyete başlamalarını takiben iki ay içinde Bakanlık “Sanayi Sicil Sistemi”ne kayıt olmaları, ileriki dönemlerde İdari Para Cezasına maruz kalmamaları açısından önemlidir.