ODAMIZDA MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARI DÜZENLENECEK

5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale gelmiştir.

Bu sebeple Bandırma Ticaret Odası olarak bölgemizde faaliyet gösteren işletmelerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları ve bölgemizde de belgelendirme hizmeti verilmesine öncülük edilmesi amacıyla “Mesleki Yeterlilik Belgesi” alınmasına yönelik olarak sınavlar düzenlenmesi planlanmaktadır.

“48 Meslekte belgesi olmadan personel çalıştıranlara 26 Mayıs 2016’dan sonra idari para cezası uygulanacak”

Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayan kişilerin çalıştırılması halinde 26 Mayıs 2016’dan itibaren belgesi olmayan her personele 527-TL. idari para cezası uygulanmaya başlanacaktır.

Çıraklık ve Kalfalık Belgesi artık geçerli değil

5544 Sayılı Kanuna göre

Geçerli belgeler;

Mesleki Yeterlilik Belgesi, Ustalık Belgesi, Mesleki Lisesi Diploması (mezun olduğu alanda çalışanlar için)

Geçersiz olan belgeler;

Mesleki Eğitim Kursları, UMEM / İŞKUR Kursları, İşbaşı Eğitim Programı, Çıraklık/ Kalfalık Belgeleri, Düz Lise Diploması, Geçici Ustalık Belgesi

TOBB tarafından kurulan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen MEYBEM A.Ş tarafından “Mesleki Yeterlilik Belgesi” sınavları, Odamız işbirliğiyle Bandırma’da gerçekleştirilecektir. Yazılı ve sözlü sınavlar Odamızın eğitim salonlarında, beceri sınavları ise meslek gruplarına göre tespit edilecek firma, şantiye, fabrika veya okullarda gerçekleştirilecektir.

İnşaat, metal, mobilya ve asansör bakım meslek gruplarıyla ilgili tehlikeli ve çok tehlikeli alanlarda çalışanların Mesleki Yeterlilik Belgesi almasına yönelik yapılacak sınav alanları;

1 - AHŞAP KALIPÇI (Seviye 3)- (Sınav ve belgelendirme ücret tarifesi: 550-TL)

2 - BETONARME DEMİRCİSİ (Seviye 3)- (Sınav ve belgelendirme ücret tarifesi: 550-TL)

3 - BETONCU (Seviye 3)- (Sınav ve belgelendirme ücret tarifesi: 630-TL)

4 - DUVARCI (Seviye 3)- (Sınav ve belgelendirme ücret tarifesi: 630-TL)

5 - İSKELE KURULUM ELEMANI (Seviye 3)- (Sınav ve belgelendirme ücret tarifesi: 630-TL)

6 - SIVACI (Seviye 3)- (Sınav ve belgelendirme ücret tarifesi: 575-TL)

7 - ASANSÖR BAKIM VE ONARIMCISI (Seviye 3) - (Sınav ve belgelendirme ücret tarifesi: 1280-TL)

8 - ASANSÖR BAKIM VE ONARIMCISI (Seviye 4)-  (Sınav ve belgelendirme ücret tarifesi: 1480-TL)

9 - CNC PROGRAMCISI (Seviye 4)- (Sınav ve belgelendirme ücret tarifesi: 400-TL)

10 -CNC PROGRAMCISI (Seviye 5)- (Sınav ve belgelendirme ücret tarifesi: 400-TL)

11 -METAL SAC İŞLEMECİ (Seviye 3)- (Sınav ve belgelendirme ücret tarifesi: 350-TL)

12 -METAL SAC İŞLEMECİ (Seviye 4)- (Sınav ve belgelendirme ücret tarifesi: 350-TL)

“Yeterli sayıda başvuru (en az 10 kişi) olması halinde Bandırma’da düzenlenecek sınav tarihleri daha sonra duyurulacaktır.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğde belirtilen 48 meslekte, başarılı olan kişilerin sınav ücretinin tamamı İşsizlik Sigorta Fonu’ndan karşılanacaktır”

Mesleki Yeterlilik Sınavına katılıp başarılı olan kişilerin 31.12.2017 tarihine kadar sınav ücretinin tamamı, 01.08.2018 tarihinden 31.12.2019 tarihine kadar sınav ücretinin yarısı İşkur tarafından karşılanacaktır. Katılımcılara belge almak istedikleri meslek kolunda 3 kez sınava girme hakkı tanınacaktır.

Mesleki Yeterlilik sınavına girmek için Odamıza başvuru yapmak isteyen adayların ön başvuru kaydı yaptırmak için Odamız ile irtibata geçmeleri gerekmektedir.

İletişim Bilgileri:

Bandırma Ticaret Odası

Mehmet Akif Ersoy Cad. No: 29/2 BANDIRMA

Telefon               : 0 266 715 18 00 / 126

İlgili Personel: Yalçın AKÇALI

MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş.