ODA AİDATLARI

5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununa göre;

Yıllık Aidat ve Munzam Aidat her yılın HAZIRAN ve EKIM aylarında iki eşit taksitle ödenir. Bu süreler içinde ödenmeyen yıllık ve munzam aidat için 6183 Sayılı Kanun uyarınca Yürürlükte bulunan oranlarda gecikme zammı tahakkuk ettirilerek yıllık aidat ve munzam aidat ile birlikte tahsil edilir.

İçinde bulunulan yıldan önceki iki yıllık süre zarfı içinde aidat ödemeyen üyelerin isimleri, oda yönetim kurulu kararıyla meslek grupları ve seçmen listelerinden silinir; kayıtları askıya alınır. Bu fıkra hükmünün gereğinin her yılın ocak ayı içinde yerine getirilmesinden oda yönetim kurulu sorumludur.

Aynı Kanunun 77. maddesi ise, zamanında ödenmeyen yıllık aidat ve munzam aidat ile kesinlemiş gecikme zamlarının tahsili hakkındaki Yönetim Kurulu Kararlarını ilam hükmünde kabul etmekte olup, icra dairelerince yerine getirilir hükmünü amirdir.

T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede; “mezkur maddede belirtilen alacakların tahsili için gerekli çalışmaları yapmayan yönetim kurulu üyelerinin, görevde bulundukları dönemlerde bu alacaklar dolayısıyla kurumun uğrayacağı zarardan ötürü hukuki ve cezai sorumluluklarına gidileceğinin bilinmesi gerekmektedir” denilmiştir.

Tüm bu hükümler gereği iki yıllık aidat borcu bulunan üyelerimizin kayıtları Ocak ayı sonu itibariyle askıya alınacak olup, ödeme yapılmaması durumunda mevzuat gereği yasal işlem başlatılacaktır.