ODAMIZ VE BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI'NDAN TORBA YASA SEMİNERİ

Bandırma Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulumuz tarafından düzenlenen seminerde konuşan Balıkesir Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Erol, borçlu mükelleflerin 01 Aralık'a kadar kamuoyunda 'vergi affı' olarak bilinen kanuni düzenlemeden yararlanmalarını istedi.

6552 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile ilgili kanunun 11 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe girdiğini anımsatan Erol, “Bu Kanun ile mükelleflerimize kaçırılmaması gereken pek çok imkân sağlanmıştır. Bunlardan en önemlisi borçlu mükelleflere getirilen ve borçların yeniden yapılandırılmasına imkân veren düzenlemedir. Buna göre, ilgili vergi dairelerine yazılı olarak başvuran mükelleflerin 30 Nisan 2014 tarihi öncesi borçları yeniden yapılandırılacaktır. İstenilmesi halinde yapılandırılmış borçlar 36 ayda 18 taksitte ödenebilecektir. Yapılandırmaya müracaat edilmesi ve taksitlerin düzenli ödenmesi halinde herhangi bir haciz işlemi ile karşılaşılmayacaktır” dedi.

Düzenlemeyle birlikte iş ve işlemler vergi borcu problemi olmadan yürütebileceğini dile getiren Erol “Yapılandırma sırasında herhangi bir teminat istenilmeyecektir. Ancak bu durumdaki mükelleflerin cari dönem vergi borçlarını zamanında ödemeleri gerekmektedir. Ayrıca, Motorlu Taşıtlar Vergisi ile bu vergiye bağlı kesilen vergi cezaları borcu olan mükelleflerin bu kanun hükümlerinden yararlanmaları halinde taşıtların fenni muayenelerini yaptırmalarına ve uçuşa elverişli belgelerini almalarına imkân verilecektir" şeklinde konuştu.

Yapılandırmadan yararlanılması halinde hesaplanan gecikme faizi ve zamların yerine ilgili dönemlerde geçerli olan Yİ-ÜFE aylık değişim oranlarının uygulanacağını kaydeden Erol devamında şunları söyledi "Bu şekilde hesaplanan borcun peşin ödenmesi mümkün olduğu gibi ikişer aylık dönemler itibariyle 6, 9, 12 ve 18 eşit taksit halinde de ödeyebilecektir. Yapılandırılan borçların peşin veya taksitli olarak kredi kartıyla da ödenmesi mümkündür. 6552 sayılı Kanundan yararlanmak üzere başvuruda bulunmayan mükelleflerimizin borçları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilecektir. Birikmiş borçların tasfiyesine yönelik büyük bir imkân sunan ve mükellef lehine pek çok uygulama getiren söz konusu düzenlemeden faydalanması mükelleflerimizin menfaatine olacaktır”

Seminere Balıkesir Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Erol, Balıkesir Gelirler İdaresi Grup Müdürvekili Seyit Tekin, Bandırma Vergi Dairesi Müdürü Mustafa Aydın, Bandırma Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kılkışlı, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Canset Sevim ve çok sayıda mali müşavir katıldı. Katılımcılara torba yasayla ilgili sunum Balıkesir Gelirler İdaresi Grup Müdürvekili Seyit Tekin tarafından yapıldı.