BANDIRMA TİCARET ODASI GENÇ GİRİŞİMCİLER KURULUNDAN MESLEK EĞİTİMİNDE OKUL-İŞLETME İŞBİRLİĞİ ÇALIŞTAYI

İşletmeler ve mesleki eğitim kurumları arasındaki işbirliklerinin sayısının ve kalitesinin artırılması ve hem ekonomik kalkınmaya hem istihdama hem de sosyal kalkınmaya fayda sağlamak amacıyla Bandırma Ticaret Odası Genç Girişimciler Kurulu tarafından geniş katılımlı bir çalıştay düzenlendi.

Koç Holding’in 2006-2013 yılları arasında yürüttüğü “Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi” kapsamında geliştirilen Okul İşletme İşbirliği Modeli ve Eğitim Reformu Girişimi’nin “Meslek Eğitiminde Ne Çalışıyor, Neden Çalışıyor? Okul İşletme İşbirliklerine Dair Politika Önerileri” araştırma çıktılarından hareketle hem okullara hem işletmelere fayda sağlamak üzere TİSK, TÜSİAD, TÜRKONFED, Özel Sektör Gönüllüleri Derneği, Eğitim Reformu Girişimi, MESS Eğitim Vakfı, Öğretmen Akademisi Vakfı, Vehbi Koç Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığının başlattığı yeni programda start Bandırma’dan verildi.

Bandırma Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen pilot çalıştay Vehbi Koç Vakfı Özel Projeler Yöneticisi Seçil Kınay’ın moderatörlüğünde yapıldı. Konuşmacı olarak Koç Holding Dış İlişkiler Koordinatörü Aylin Gezgüç, Türkonfed Genel Sekreter Yardımcısı Emre Tamer, Özel Sektör Gönüllüleri Derneği Genel Koordinatörü Başak Güçlü, Mess Eğitim Vakfı Direktörü ve Tüsiad Mesleki Eğitim Alt Komisyonu Başkanı Necdet Kenar, TİSK Araştırma Eğitim, Dış İlişkiler ve Yayın Uzmanı Sibel Tuğ, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Genel Müdürlüğü Öğretmenlerinden Faysal Oğurlu ve Lav Firması İKY Müdürü Ahmet Güven katıldı.

Koç Holding Dış İlişkiler Koordinatörü Aylin Gezgüç, Projenin son 3 yılında oluşturulan modelin özel sektöre yaygınlaştırılması için çeşitli çalışmaların hayata geçirildiğini, proje kapsamında öğrencilerin kişisel ve mesleki gelişimi desteklemek üzere geliştirilen Meslek Lisesi Koçları Programının 2012 yılında ÖSGD’ye devredilmesi ile program ilk 2 yılında 44 şirketten 529 gönüllü ile 2 bin 900 öğrenciye ulaştığını söyledi. Gezgüç, Bandırma’da düzenlenen çalıştay’daki amacın ise okul işletme işbirliğini geliştirmek olduğunu sözlerine ekledi. Diğer konuşmacılar da okul işletme iş birliğinin geliştirilmesi konusunda neler yapılacağı ve işbirliği konusunda hayata geçirilen işbirliği uygulamalarını paylaştılar.

Okul – işletme işbirliğinin kilit noktaları, iyi uygulamaları, teşvikleri ve Bandırma’da neler yapılabileceğini keşfetme, mesleki eğitimle istihdam arasında bağ kurmaya yönelik gerçekleştirilen ve kurumlararası işbirliklerinin artırılmasının amaçlandığı çalıştay sonucunda ilgili tüm kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğinin arttırılması ve problemlerin çözümünde ortak hareket edilmesi hususunda karar alındı.

Bandırma Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kılkışlı, Borsa Başkanı Halit Sezgin, Bandırma İşadamları Derneği Başkanı Çetin Mirap, Milli Eğitim Müdürü Saadettin Pircioğlu ve çok sayıda iş adamının katıldığı çalıştay Bandırma Ticaret Odası Genç Girişimciler Kurulu tarafından programa katılan konuklara plaket verilmesinin ardından son buldu. Tüm konuklarla yenilen öğle yemeğinin ardından Bandırma Organize Sanayi Bölgesi’ne ziyaret gerçekleştirildi. OSB’de ki firmalarla mesleki eğitim ve stajyer öğrenci istihdamı konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.