BANDIRMA'DA UMEM BECERİ'10 PROJESİ'NİN İLK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bandırma’da UMEM Beceri’10 Projesi’nin yeni döneminin ilk tanıtım toplantısı Meslek Lisesi Müdürlerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi. ​

Bandırma UMEM Beceri’10 Kurs Yönetimi toplantısı, Bandırma Ticaret Odası’nda düzenlendi. Bandırma Ticaret Odası Genel Sekreteri Serap Özdemir, İŞKUR Bandırma Hizmet Merkezi Müdürü Emrullah Narin, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ersin Öztay ve Bandırma Ticaret Borsası Genel Sekreteri Ertunç İşbay’dan oluşan Umem Kurs Yönetiminin ilk toplantısı Projenin önemli bir ayağı olan Meslek Liselerinin Müdürleriyle birlikte yapıldı.

Bandırma Ticaret Odası Genel Sekreteri Serap Özdemir yaptığı açılış konuşmasında; “İstihdam sorunun altında yatan en önemli nedenlerden biri de ''mesleksizlik''dir. Türkiye’de vasıfsız işgücü fazlalığı olduğu görülmekte diğer yandan firmalar da kaliteli eleman bulma sıkıntısı çekmektedir. Bu kapsamda işgücü piyasasında arz talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesi” başlatılmıştır. Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesi, bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliğidir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) arasında imzalanan protokol kapsamında ilk etapta 19 ilde başlatılmış olup, gelinen noktada 81 ilde uygulanmaya devam etmektedir. Bandırma dahil, potansiyeli yüksek 13 İlçe Umem Beceri’10 Projesi kapsamına alınmıştır. İşgücü piyasasının ihtiyaçları ve kurs yönetimlerinden alınan görüşler doğrultusunda mevcut protokol ile artık tüm meslek liselerinde sanayi, hizmet ve tarım sektörlerinde mesleki eğitim kursları açılabilecektir. UMEM Beceri’10 Projesi’nin amacı, işgücü piyasasının ihtiyacı olan nitelikte işgücünün temini için kamu ve özel sektör işbirliğini artırmak ve işgücü piyasasında arz talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmektir.” dedi.

Toplantıda söz alan İŞKUR Bandırma Hizmet Merkezi Müdürü Emrullah Narin, Proje kapsamında kurumların üzerine düşen görevleri dile getirdi. Meslek Odalarının firmalardan işgücü talebi toplayacağı, İŞKUR’un taleplere göre kursiyer temin edeceği, meslek liselerinin kursları düzenleyeceği ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de kursların eğitmen ve belgelendirme ihtiyaçlarını karşılayacağına değindi. Kursların meslek liselerinde açılabileceği gibi, firmaların talepleri doğrultusunda firma bünyesinde de yapılabileceğine değinen Narin, kursların okulda ya da firmada açılması durumunda önemli olan ciddiyetle ve en iyi sonucu verecek şekilde yapılmasıdır” dedi.

Narin, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesi” Sanayi, Hizmet ve Tarım Sektörleri Uygulama Protokolü çerçevesinde bilgi aktarımı yaparak İşleyişle ilgili sunum yaparak bilgi verdi.

UMEM Beceri’10 ile Firmalar;

İhtiyaç duyduğu mesleklerde kursların açılmasını sağlar, Bu meslek kurslarında eğitim görenlere hiçbir mali yükümlülük altına girmeden staj imkânı sağlar, İşe almayı düşündüğü kişiyi iş başında görme imkânı elde eder, Bu meslek kurslarında yetişen elemanları istihdam etmekle, hem nitelikli elemanlara kavuşur hem de istihdam teşviklerinden yararlanır. Firmalar kursu bitiren kişileri işe aldıkları takdirde aşağıdaki teşviklerden faydalanabilecektir. 18-29 yaş arası erkekler ve yaştan bağımsız kadınlar için 4,5 yıla varan 30 yaş üstü erkekler için 3,5 yıla varan süreyle sigorta primi işveren payı ödemeleri kamu kaynaklarından karşılanacaktır.

Kurs Açma ve İşe Yerleştirme Süreci

Firmalardan bağlı bulundukları Ticaret ve Sanayi Odasına gelen istihdam talepleri doğrultusunda açılacak kurslar belirlenir. Firmalar işe alacağı kişi sayısı kadar talepte bulunmalıdır. Aynı meslek dalından okullarda kurs açılabilmesi için en az 10 kişilik, işyerlerinde kurs açılabilmesi için ise en az 5 kişilik istihdam talebi gereklidir. Tek bir firma 10 veya daha fazla kişi talebinde bulunabileceği gibi birden çok firmanın küçük talepleri de aynı kursta karşılanabilir. Kurs Yönetimi aracılığı ile işyerlerinden alınan işgücü talepleri doğrudan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine iletilir. İl Müdürlüklerince; başta Proje kapsamında düzenlenen kurslardan mezun işsizler olmak üzere, İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından, söz konusu talebin karşılanması için gerekli çalışmalar 5 işgünü içinde tamamlanır. İşgücü talebine uygun işsizler gerekli görüşmelerin yapılması için işverene yönlendirilir.

UMEM Beceri'10 Projesi kapsamında program süresince kursiyer/katılımcılar için kursiyer zaruri giderleri (günlük 25,00 TL) ile iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile gerekmesi halinde Genel Sağlık Sigortası prim gideri İŞKUR tarafından karşılanır. Program sonunda Programı başarı ile bitiren kursiyerler talepte bulunan firmalar tarafından söz konusu program kapsamındaki meslekte işe yerleştirilir. Programı başarı ile bitiren kursiyer/katılımcıların en az yüzde50’si kurs/işbaşı eğitimin tamamlanmasından itibaren en geç 30 gün içinde işe başlatılmak şartı ile 120 günden az olmamak üzere en az Program süresi kadar talep sahibi işyerinde istihdam edilmesi gerekmektedir. İstihdam edilmesi gereken kişi sayısı Programı başarı ile bitirenler üzerinden hesaplanacaktır. İstihdam yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde 24 ay, kısmen yerine getirilmesi halinde ise işveren ile 12 ay süreyle kurs ve program düzenlenmeyecektir. Bu yaptırım dışında herhangi bir maddi yaptırım uygulanmayacaktır. Yeni protokolle tüm şahıs firmaları ve 1 çalışanı olan şirketler de UMEM Beceri’10 projesinden eleman temin edebilecektir. Getirilen bu yenilikle, Türkiye’deki şirketlerin yüzde 35’ini oluşturan 1 çalışanı olan firmalar da proje avantajlarından yararlanabilecektir.