İslamabad - Tahran - İstanbul (İTİ) Ulaştırma Koridoru Hakkında

Pakistan yakın geçmişte TIR Sözleşmesine katılmış olup, bu sayede TIR Karnesi kapsamında Pakistan hareket ve varışlı taşımalar yapılması imkânı sağlanmıştır.

Pakistan-İran-Türkiye güzergâhında ilerleyen İslamabad-Tahran-İstanbul (İTİ) karayolu ulaştırma koridoru, 08.10.2021 tarihinde TIR Karnesi kapsamında yapılan 2 adet taşıma ile birlikte hayata geçirilmiştir.

Söz konusu koridor özellikle zaman ve maliyet bakımından büyük avantajlar sağlamaktadır. Oluşturulan koridor, ortalama 1 ay süren denizyolu seferi teslim süresini 8 ila 12 güne düşürecek ve aynı zamanda dünya genelinde yaşanan konteyner kısıtlılığının yarattığı maliyet artışı ve teslimatta gecikme sorunundan kaçınılmasını da sağlayabilecektir.

Diğer taraftan oluşturulan koridor, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) isimli proje ile birlikte kullanıldığında, yakın gelecekte Çin Halk Cumhuriyeti ile ülkemiz arasındaki yük akışı için de bir alternatif bir güzergâh oluşturabilecektir.