Fransa Ambalaj Tasarısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB), Odamıza gönderilen yazıda;

Ticaret Bakanlığı yazısına atfen, Fransa’nın israfın önlenmesi ve döngüsel iktisat ile ilgili kanun tasarısının, 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girmesinin öngörüldüğü ve Fransa’nın meyve ve sebze ithalatının aşağıda açıklandığı şekilde etkilenmesinin beklendiği bildirilmektedir.

1) Plastik ambalajın yasaklanması hususunda:

Kanunun 77. maddesi çerçevesinde, işlenmemiş sebze ve meyvelerin satışında ürünlerin kısmen veya tamamen plastik ambalaj olmaksızın teşhir edilmesi gerektiği açıklanmıştır.
Her ne kadar plastik ambalaj kullanımının yasaklanması, Fransa’da faaliyet gösteren toptancı ve perakendecileri hedef alsa da, ürünlerin ihraç edilmeden önce paketleniyor olduğu göz önünde bulundurulduğunda, alınan kararların ithalatçılarımızı doğrudan etkileyebileceğinin düşünülmekte olduğu ifade edilmiştir.
Fransız Hükümeti tarafından plastik ambalaj olmaksızın pazarlanması halinde zarar göreceği için bu hükümden muaf olan ürünlere ait taslak listenin yayınlandığı ifade edilerek; söz konusu hükümden, yıkanmış ve hazırlanmış (doğranmış yeşil fasulye vb.) ürünlerin muaf olduğu, olgunlaşmadan koparılan ve olgunlaşma merkezlerinde satış öncesi olgunlaştırılan meyvelerin (mango, muz ve avokado gibi) plastik ambalaj yasağına dâhil edildiği, bilgileri verilmiştir.
Ayrıca, Fransız Meyve ve Sebze İthalatçıları Derneği CSIF yetkililerinin, yıkanmış ve ön hazırlık yapılmış sebzeler ve olgunken koparılmış meyvelerin de bu muafiyetten yararlanabilmesi için Fransız yetkilileri ile görüşmelerine devam ettikleri ifade edilmiştir.

2)Yapışkanlı etiket yasağı hususunda:

Kanunun 80. Maddesi uyarınca, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren kompost yapılması (doğal gübreye dönüştürülmesi) mümkün olmayan etiket kullanımının yasaklanmasının öngörüldüğü belirtilmiştir. Kanun metninden, ürünlerin doğrudan üzerine uygulanan etiketlerin yasaklamasının öngörüldüğünün anlaşılmakta olduğu; ancak Fransa’ya gönderiminden önce üzerine kompost yapılamayan etiket yapıştırılmış olan ürünlerin perakendecilerde satılmasının mümkün olup olmadığı konusunun henüz belirsiz olduğunun anlaşıldığı açıklanmıştır.

Bilgilerinize sunarız.