Search in site

ODAMIZDAN E-İMZA SEMİNERİ

Odamızda Türkiye’de şirketlerdeki E-Dönüşüm sürecinin gündeme gelmesindeki en temel projelerden olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSIS), E-İMZA Projesi ile ilgili seminer düzenlendi.

Türkiye Noterler Birliği Vakfı tarafından kurulan TNB E İmza AŞ. firması Proje Yöneticisi Berkan Çağlar’ın konuşmacı olarak katıldığı seminer Oda Konferans Salonunda yapıldı. Seminere Odamız üyeleri ve ilçede faaliyet gösteren serbest muhasebeciler mali müşavirler katıldı.

Mersis Projesi tanıtıldı

TNB e-imza şirketi proje sorumlusu Berkan Çağlar tarafından katılımcılara konuyla ilgili olarak detaylı bilgi verildi. Çağlar “Bu sistemin amacı; ticaret siciline kayıt zorunluluğu bulunan sermaye şirketleri ve kooperatifler, şahıs şirketleri, yabancı şirketlerin Türkiye şubeleri, dernek ve vakıf işletmelerinin kayıtlarının elektronik ortamda merkezi bir ticaret sicili kayıt sisteminde tutulması. Ticaret sicil işlemlerinin bu sistem üzerinden gerçekleştirilmesi ile bunların tek ortak anahtar numara ile takibinin sağlanması için merkezi kayıt sisteminin oluşturulmasıdır” dedi.

Ticarette güvenilir dönem başlıyor

Çağlar "Bandırma Ticaret Odası üyeleri e-imza kullanarak MERSİS Projesi ile yeni şirket kurulumu, bilgi güncelleme, şirket birleştirme, unvan değişikliği, iflas başvuruları, genel kurul bildirimlerinin yapılması, onaylanması, arşivlenmesi, çeşitli lisans başvuruları, mali destek ve teşvik başvuruları, çalışan SGK kayıtları vergi beyan ve ödemeleri on-line ortamda yapılabilecektir. Ayrıca, şirketlerin yaşam süreçleri içinde faaliyetlerini sürdürebilmeleri amacıyla çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından aldıkları veya almaları muhtemel tescil, izin, patent ve belge işlemleri de kapsama dahil edilecektir. Bu işlemlerin, mersis.gumrukticaret.gov.tr üzerinden elektronik ortamda yapılabilmesi için işlem yapacak kişi veya kişilerin (bu kişi gerçek kişi ise kendisinin, şirket ise temsil yetkisine haiz kişilerin) elektronik imzaya sahip olmaları gerekmektedir."şeklinde konuştu.

Şirketlerde Kayıtlı Elektronik Posta Zorunluluğu anlatıldı

TNB e-imza şirketi proje sorumlusu Berkan Çağlar; Oda üyelerinin işlemlerini MERSİS üzerinden yapabilmesi için firma yetkililerinin elektronik imza (e-imza) sahibi olmalarının zorunlu olduğunu, ayrıca tebligat göndermeye yetkili mercilerin ve sermaye şirketlerinin (anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin) KEP hesap sahibi olmasının zorunlu olduğunu, üyelerin cezai müeyyidelere maruz kalmamaları açısından konuya önem vermelerini özellikle belirtti.

Odamız üyelerinin ve muhasebecilerin yoğun katılım gösterdiği seminerde yapılan sunumun ardından katılımcıların soruları cevaplandırıldı.

Odamız ile TNB E İmza Aş. firması arasında yapılan anlaşma gereği 14 Ekim Salı günü 09.00-17.00 saatleri arasında Odamızda E İmza ve KEP için başvuru masası kurulacak.

WhatsApp Canlı Destek