Search in site

HASAT ŞENLİĞİNE YOĞUN İLGİ

BANDIRMA TİCARET ODASI & BANDIRMA TİCARET BORSASI VE BANDIRMA ZİRAAT ODASI’NIN MÜŞTEREK DÜZENLEDİĞİ HASAT ŞENLİĞİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Ev sahipliğini Oda, Borsa ve Ziraat Odası’nın gerçekleştirdiği, Bandırma Ticaret Borsası bahçesinde gerçekleşen Hasat Şenliği’ne Bandırma Kaymakamı Ali Mantı, Belediye Başkanı Dursun Mirza, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Dursun Çelebi, TMO Bandırma Şube Müdürü İbrahim Ağmil, Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula ve etkinliği düzenleyen kurumların üyeleri katıldı.

Tören Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Dönmez, Bandırma Ticaret Odası Meclis Başkanı Bahadır Çenberci, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, Bandırma Kaymakamı Ali Mantı ve Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza konuşmaları ile başladı.
Törende ilk konuşmayı yapan Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, başarılı bir hasat sezonu diledi.

Ardından düşüncelerini açıklayan Ticaret Odası Meclis Başkanı Bahadır Çenberci, ekmek ve su israfından kaçınılmasını istedi. Çenberci “Ülkemizde ekmek insanların besin ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan bir yiyecektir.  Fakat çok büyük oranlarda ekmek israfı yapılmaktadır. Son yıllarda ekmek israfını önlemek, ekmek israfına duyarlılığı arttırmak amacıyla çeşitli  milyar insan için milyar ton gıda üretilmekte ancak  kampanyalar düzenlenmiştir. Dünya’da 7 milyar insan için 4 milyar ton gıda üretilmekte ancak 1.3 milyar tonu israf edilmektedir. 850 milyon insan aç 20 bin insan ise açlıktan ölmektedir.” dedi. Her bireyin tasarruf konusunu sahiplenmesi, sorumluluk alarak doğru noktaya ulaşmasında katkıda bulunması gerektiğini dile getiren Çenberci “Ülkemizde ve dünyada içilebilir suyun yüzde 70-75’i tarımsal sulamada kullanılmaktadır. Tarımın insanoğlu için önemi bellidir. İnsan nüfusu artıkça bu yüksek kullanım oranı devam edecektir. Fakat doğru metotlar kullanırsak su israfı önlenebilir.” şeklinde konuştu.

Bandırma Ticaret Borası Başkanı Halit Sezgin de konuşmasında, geleneksel durumuma getirdikleri hasat şenliğini  geniş katılımlı olarak, gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı. Sezgin, "Çağı yakalamak ve gelişmelere ayak uydurmak zorundayız. Buna paralel şekilde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ürün ihtisas borsacılığı ve lisanslı depoculuk önemli gelişmeler kaydetmiştir. Bu bağlamda borsa olarak bizde Ürün İhtisas Borsacılığı ve Lisanlı Depoculuk konusunda Bandırma ve tüm ülkeye önderlik yapıyoruz." dedi.
Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza ise bir çiftçi çocuğu olduğunu belirterek başladığı konuşmasını; "Topraklarımızı daha verimli kullanılması için çiftçilerimizi bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu konuda Bandırma Ticaret Borsası da büyük çaba harcamaktadır. Emeğin hakkı mutlaka alınmalıdır. Toprak Mahsulleri Ofisimize de üretici ve tüketiciyi koruma görevi düşmektedir." Diyerek tamamladı.

Bandırma Kaymakamı Ali Mantı ülkemizde yalnız ekmek konusunda değil, birçok alanda israf yaşandığına dikkati çekti. Kaymakam Mantı, "Sağlık ve düşünce alanlarında bile israfımız var. Ülke olarak birlik ve beraberliğimiz son derece önemlidir. Yeri geldiğinde elbette ki birbirimizi eleştirelim ama çekişmeyelim. Unutmayalım ki dünyada bir Anadolu, bir ana kucağı var. Anadolu'dan  başka sığınacağımız başka ana yok." ifadesini kullandı.
Bandırma Müftüsü Cahit Çetin’in bereketli bir sezon için gerçekleştirdiği dua ve kurban kesiminden sonra konuklar Borsa satış salonunu geçerek buğday ürün satışını izledi. Etkinlik süresince ekmek ve su tasarrufunun önemini anlatan broşürler ile hasat şenliği anısına yaptırılan çantalar ve şapkalar dağıtıldı.


 

WhatsApp Canlı Destek