Search in site

DOĞALTAŞ SEKTÖRÜ BÖLGEDE BARIŞI BEKLİYOR

Metin Şener Başkanlığında toplanan Bandırma Ticaret Odası 3.Meslek Komitesi doğaltaş sektörünün sorunlarını masaya yatırdı.

Şener, “Asya’dan başlayan ekonomik belirsizlik ve Ortadoğu’daki iç savaşlar her sektörü olduğu gibi ülkemiz ve bölgemiz doğaltaş sektörünü de olumsuz yönde etkilemiştir” dedi. Şener, Türkiye’nin doğaltaş sektöründe en önemli pazarının Asya ve Ortadoğu ülkeleri olduğunu, bu ülkelerde yaşanan ekonomik durgunluk ve iç savaşların direkt olarak sektörü olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Çin’in inşaat sektöründe yeni düzenlemelere gittiğini anımsatan Şener “Çin’deki inşaat firmalarına inşaatın yüzde 35’lik kısmının öz sermaye ile tamamlanması mecburiyeti getirildi. Bu değişiklikten sonra Çin’de inşaat sektöründe yeni projelerin başlaması yavaşlama sürecine girdi. Bundan ülkemiz ve Güney Marmara’da faaliyet gösteren doğaltaş sektörü olumsuz yönde etkilendi” şeklinde konuştu.

Bunun yanı sıra Suriye ve Ortadoğu’da yaşanan iç karışıklıklarında doğaltaş sektörünü olumsuz yönde etkilediğinin altını çizen Şener “Suriye ve Ortadoğu’daki iç savaşın doğaltaş sektörüne olumsuz etkileri 500 milyon doları buldu. Sektör olarak biran önce bu bölgelerde savaşların sona ermesini bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Doğaltaş sektörü dünyada 20 milyar dolarlık bir pazar olduğunu anımsatan Şener, Dünya rezervlerinin yüzde 35’ine sahip olan Türkiye’nin pazardaki payının ise bir milyar dolarlık olduğunu söyledi. Türkiye’nin dünya doğaltaş pazarındaki payının artmasının rekabet gücünün artmasına bağlı olduğuna dikkat çeken Şener, “Bunun içinde yüksek olan elektrik, yakıt ve sosyal sigorta gibi girdi maliyetlerinin makul seviyelere çekilmesi ve işlenmiş mamul ihracatında da bir takım desteklerin getirilmesi gereklidir” dedi.

Her sektörde olduğu gibi doğaltaş sektöründe de ara eleman sıkıntısının yaşandığına dikkat çeken Şener, bu açığın giderilmesi için gerek ön lisans, gerek lisans gerekse lisansüstü seviyelerde üniversitelerimizde bölüm ve programların açılması gereklidir. Bunun yapılmaması halinde belirli bir süre sonra sektörde ara eleman konusunda ciddi sıkıntılar yaşayabiliriz” ifadesini kullandı.

WhatsApp Canlı Destek