Search in site

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YATIRIM PROJELERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Bandırma’da yapılması planlanan; Yüksek Gerilim Güç Laboratuvarı, Serbest Bölge ve Dayanıklı Tüketim Organize Sanayi Bölgesi yatırımlarıyla ilgili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ve Başkan Danışmanı Aydın Özen’in sunumlarıyla odamız konferansa salonunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Kafaoğlu konuşmasında; Yüksek gerilim ve güç laboratuvarının Bandırma’ya önemli bir ekonomik değer katacağını söyleyerek Büyükşehir’in ilk 5 yıllık dönemini altyapıya ayırdığını, 2’nci 5 yıllık döneminde de vizyon projeleri hayata geçirmek istediklerini belirterek Avrupa’da sadece 3 ülkede bulunan ve Türkiye’de de ilk olarak hayata geçirilecek Yüksek Gerilim Güç Laboratuvarı’nın önceleri Sakarya’da yapılacakken Enerji Bakanlığı bazında yapılan görüşmelerle Bandırma’ya yapılmasını sağladıklarını ifade ederek, "Bu projemizin yeri belli oldu. 5 binlik ve binlik planlarda da yerini onaylayacağız. Bandırma Belediyesi çalışmaların hızlı yürümesi için bu konuda binlik plan yetkisini bize verdi. Tabi Yüksek Gerilim Güç Laboratuvarı’nın Bandırma’ya istihdamın yanı sıra çok yönlü faydaları olacak. Türkiye’de üretilecek birçok elektronik ürün buradaki laboratuvardan akredite almadan üretime başlayamayacak. Zamanla belki de bu ürünleri üreten firmalar lojistik masraflarını göz önüne alarak tesislerini Bandırma’ya taşıyacak ya da ikinci tesislerini Bandırma’da konuşlandırmak isteyebilecek.”dedi.

Kafaoğlu’nun konuşmasının ardından Başkan Başdanışmanı Aydın Özen Bandırma'nın geleceğine damga vuracak yatırım projelerini canlı görüntülerle projeksiyon eşliğinde  anlattı.

Bandırma’da 250 milyon avro değerinde yüksek enerji akreditasyon merkezi ve güç laboratuvarı projesinin ön hazırlıklarının tamamlandığını, gerekli tüm işlemlerin bitirildiğini ve 2019 yılı içinde yapımına başlanılmasının planladığını söyleyen Özen; Büyükşehir Belediyesi’nin Edincik altına Ro-Ro limanı yapılmasıyla ilgili çalışmalarda sona gelindiğini  ve  Ro-Ro limanıyla Erdek’in araç trafik yoğunluğunun azalacağını dile getirdi.  Aydın Özen, Erdek Limanının yat limanına dönüştürülmesinin planladığını ve Mamun altına yapılması planlanan serbest bölge çalışmalarında önemli bir mesafenin alındığını ifade ederken çok sayıda ulusal ve uluslararası şirketin bölgede yer almasıyla çok büyük sinerji yaratılacağını dile getirdi.

Yüksek Gerilim Güç Laboratuvarı süreci ile ilgili açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Aydın Özen, Sanayi İşbirliği Projesi kapsamında ilk olarak Sakarya’ya kurulması planlanan Yüksek Güç ve Yüksek Gerilim Laboratuvarı için Bandırma’nın doğru tercih olduğunu ifade ettiklerini, tesisin 12 Temmuz’da fizibilite ve proje ihalesinin yapıldığını, temelinin 2019’un ilk aylarında atılacağını söyledi. Yatırım tutarı yaklaşık 250 milyon Avro olan kompleksin yüksek katma değerli üretim için alt yapı olacağını söyleyen Özen, “Elverişli konumuyla göz dolduran Bandırmamızın Türkiye’de yüksek teknolojiye dayalı, dışa bağımlılığı azaltan, yüksek katma değerli bir sanayi yapısının oluşmasında öncü olmasını istiyoruz. Dünyada 9, Avrupa’da 3 tane yüksek güç laboratuvarı bulunuyor. Ülkemizde üretilen elektrikli ürünleri şuan İtalya ya da İngiltere’de akredite ediliyor, ardından satılıyor. Bu tesisle beraber bu ürünler Bandırma’da akredite edilecek.” dedi. 

Aydın ÖZEN'in sunumunda canlı görüntülerde yer verdiği KYZİKOS projesiyle Efes’in 2 katı büyüklükte tarihi alanın ortaya çıkarılacağı Arkeopark’tan, Tatlısu’da yapılması planlanan şehir 2023 projesinden ve Bandırma Mamun altı mevkiinde yapılması düşünülen serbest bölge hazırlık çalışmalarından bahsetti.

Balıkesir Büyüksehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ve Başkan Danışman Aydın Özen’in katılımcıların sorularını yanıtlamalarının ardından toplantı sona erdi.

WhatsApp Canlı Destek