FUAR REHBERİ

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ

BELGE ÖRNEKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KAPSAM

5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale gelmiştir.

Bu sebeple Bandırma Ticaret Odası olarak bölgemizde faaliyet gösteren işletmelerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları ve bölgemizde de belgelendirme hizmeti verilmesine öncülük edilmesi amacıyla “Mesleki Yeterlilik Belgesi” alınmasına yönelik olarak sınavlar düzenlenmesi planlanmaktadır.

“81 Meslekte belgesi olmadan personel çalıştıranlara 31 Aralık 2016’dan sonra idari para cezası uygulanacak”

Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayan kişilerin çalıştırılması halinde 31 Aralık 2016’dan itibaren belgesi olmayan her personele 627-TL. idari para cezası uygulanmaya başlanacaktır.

Çıraklık ve Kalfalık Belgesi artık geçerli değil

5544 Sayılı Kanuna göre

Geçerli belgeler;

Mesleki Yeterlilik Belgesi, Ustalık Belgesi, Mesleki Lisesi Diploması (mezun olduğu alanda çalışanlar için)

Geçersiz olan belgeler;

Mesleki Eğitim Kursları, UMEM / İŞKUR Kursları, İşbaşı Eğitim Programı, Çıraklık/ Kalfalık Belgeleri, Düz Lise Diploması, Geçici Ustalık Belgesi

TOBB tarafından kurulan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen MEYBEM A.Ş tarafından “Mesleki Yeterlilik Belgesi” sınavları, Odamız işbirliğiyle Bandırma’da gerçekleştirilecektir. Yazılı ve sözlü sınavlar Odamızın eğitim salonlarında, beceri sınavları ise meslek gruplarına göre tespit edilecek firma, şantiye, fabrika veya okullarda gerçekleştirilecektir.

İnşaat, metal, mobilya ve asansör bakım meslek gruplarıyla ilgili tehlikeli ve çok tehlikeli alanlarda çalışanların Mesleki Yeterlilik Belgesi almasına yönelik yapılacak sınav alanları şunlardır.

TOBB Meybem A.Ş. Kapsam:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğde belirtilen 81 meslekte, başarılı olan kişilerin sınav ücretinin tamamı İşsizlik Sigorta Fonu’ndan karşılanacaktır”

5 Aralık 2017 tarihinde yayınlanan Kanun’ un 56. Maddesi ile MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sınav ücretlerinin tamamının 2019 yılı sonuna kadar karşılanması mümkün hale gelmiştir

Belge Zorunluluğu Kapsamındaki 81 Meslek:

Mesleki Yeterlilik sınavına girmek isteyen adayların odamızdan başvuru yapmaları gerekmektedir.

İletişim Bilgileri:

Bandırma Ticaret Odası

Mehmet Akif Ersoy Cad. No : 29/2 BANDIRMA

Telefon                : 0 266 715 18 00 / 126

İlgili Personel: Yalçın AKÇALI

MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş.

Mesleki Yeterlilik Kurumu

Belge Zorunluluğu Kapsamında Diploma ve Ustalık Belgelerine İlişkin Muafiyet Tablosu

İşsizlik Sigortası Fonundan Karşılanacak Sınav Ücretleri Üst Limitleri Tablosu

Sıkça Sorulan Sorular