TURİZM SEKTÖRÜ DESTEK PAKETİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda; Türkiye Bankalar Birliği tarafından yapılan açıklama kapsamında salgının etkilerinin azaltılması, üretim ve istihdam kapasiteleri ile piyasa değerlerinin korunmasını desteklemek amacıyla, turizm sektöründeki işletmeler yanında bu işletmelerin tedarikçilerinin maaş ve kira ödemeleri ile sözleşme veya faturaya bağlı sabit giderlerinin, nakit ihtiyaçlarının ve kurumsal kredi kartı harcamalarının karşılanması için Turizm Destek Paketi Uygulamasına başlanacağı bildirilmektedir.

Yazının devamında; Yazı Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ve Kredi Garanti Fonu kefaleti ile bankalar tarafından 10 milyar TL kredi sağlanacağı, kredilerin 1 Kasım 2021 tarihini aşmamak kaydıyla azami 12 ay ödemesiz dönem olmak üzere 48 ay vadeli olacağı ve faiz oranının, sabit faizli krediler için azami yüzde 14,5, değişken faizli krediler için TLREF + 250 baz puan olarak belirlendiği belirtilmektedir.

Yararlanıcı başına kefalet üst limitinin 32 milyon TL ve kredi üst limitinin 40 milyon TL olacağı, kredi ve kefalet Iimitlerinin ciro aralıklarına göre belirleneceği ifade edilmekte olup, uygulama esaslarına ilişkin detayların Kredi Garanti Fonu'nun internet adresinde yer aldığı bildirilmektedir.

Turizm Destek Paketini kullandıracak bankaların “Akbank. Albaraka Türk Katılım Bankası, Denizbank, Garanti BBVA, Halkbank, İş Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, QNB Finansbank, TEB, Türkiye Finans Katılım Bankası, VakıfBank, Vakıf Katılım Bankası, Yapı Kredi, Ziraat Katılım Bankası ve Ziraat Bankası” olarak belirlendiği belirtilmektedir.

Kredi ve kefalet limitleri ciro aralıklarının aşağıdaki tabloda yer alan ciro aralıklarına göre uygulanacağı da ifade edilmektedir.

İlgili sektör üyelerimizin bilgilerine sunulur.