SEGE ARAŞTIRMA RAPORU

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından gönderilen yazıda, 2014 yılı verileri kullanılarak 2017 yılında hazırlanan ve 2019 yılında yayımlanan İllerin ve İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE-2017) çalışması yapıldığı ve bu çalışma esas alınarak 2846 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile Yatırım Teşvik Sistemi'nin revize edildiği belirtilmiş olup, revize edilen Yatırım Teşvik Sisteminde ilk kez ilçe bazlı teşviklerin de hayata geçirildiği bildirilmektedir.

Söz konusu SEGE-2017 çalışmasında;

* İl endeksi hesaplanırken 8 başlık altında 52 değişken ve

* İlçe endeksi hesaplanırken 7 başlık altında 32 değişkenin kullanıldığı bildirilmiş, çalışmada kullanılan değişkenler ekte sunulmaktadır.

İl SEGE-2017 çalışması kapsamında Balıkesir ili gelişmiş iller arasında 2. Kademede ve Türkiye’de gelişmişlik sıralamasında 24. Sırada yer almaktadır. Balıkesir’in gelişmişlik düzeyi tarımsal üretim yapısıyla öne çıkmış olup, Türkiye’deki toplam tarımsal üretimin 2,6 sı Balıkesir’de yapılmaktadır. Ayrıca Balıkesir %6 işsizlik oranı ülke ortalamasının altındadır.

İlçe SEGE-2017 çalışması kapsamında ise Bandırma ilçesi Türkiye’deki gelişmiş ilçeler arasında 96. Sırada, Balıkesir ili içindeki sıralamada ise 1. Sırada yer almaktadır.

TOBB’nin ilgili yazısında, 2 Ekim 2020 tarihinde TOBB tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sn. Mustafa Varank ile yapılan istişare toplantısında, Bakanımız tarafından SEGE'nin güncel verilerle yeniden hazırlanacağı, il ve ilçe bazlı teşvik sisteminin buna göre revize edileceğinin ifade edildiği ve yine Bakanımız tarafından SEGE'yi oluşturan değişkenlere ilişkin önerilerin Bakanlığa iletilmesi talep edildiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda SEGE'nin hesaplanmasında  kullanılan değişkenler hakkında varsa görüşlerinizin ve veriye dayalı olarak değişken önerilerinizin 23 Ekim 2020 tarihine kadar Odamıza bildirilmesi gerekmektedir.

SEGE DEĞİŞKENLERİ İL/İLÇE VERİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ